ČOČKA
Čočka je již po tisíce let velmi důležitou potravinou. Pochází z Přední Asie a významnou součástí lidské potravy je již od neolitu. Dodává tělu dostatečné množství rostlinné bílkoviny, minerálních látek a stopových prvků. Čočka má téměř nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %.
Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá.
Semena čočky se vaří poměrně krátce, zejména menší druhy, u nichž je odstraněna slupka. Připravuje se z nich levná a výživná polévka. Často slouží jako příloha ke kuřecímu či vepřovému masu.
Účinky na organismus
- podporuje hubnutí
- je rychlým zdrojem energie
- zásobuje buňky kyslíkem
- odstraňuje chudokrevnost
- snižuje menstruační bolesti
- působí proti zácpě
- působí proti depresím, psychickým poruchám a stresu
- pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi
- snižuje cholesterol
- působí preventivně proti rakovině
Pěstování
Čočka je teplomilná rostlina, proto dává přednost sušší a teplé oblasti. Na stejné stanoviště ji můžeme vysít až po 4 letech. Čočky je mimořádně citlivá k povětrnostním podmínkám a malá odolnost k chorobám. Půda by měla být lehčí, vzdušná, hlinitopísčitá a vápněná. Jako osivo můžeme použít běžně kupovanou čočku, která není loupaná ani nijak předem upravována pro kuchyňské použití. Čočku vysejeme na jaře do rýhy 3 – 4 cm hluboké, řádky by od sebe měly být asi 20 cm. Zpočátku roste pomalu. Čočka nesnáší zaplevelení, proto je nutné ji podle potřeby okopávat. Na přihnojování není čočka nijak náročná, vyžaduje jen dostatek vápníku. Lusky na rostlinách dozrávají postupně, sklízíme je podle stupně zralosti a čerstvé můžeme ihned využívat v kuchyni.