FAZOLE
Pochází ze střední a jižní Ameriky, odkud ho v 15. století přivezli Španělé. Plody fazolu jsou lusky, které obsahují několik semen, označovaných jako fazole. Naše nejznámější vyzrálé fazole jsou hnědé, některé jsou ale i zelené a žluté.
Fazole jsou zásobárnou důležitých vitaminů a minerálů. Z minerálních látek obsahuje velmi mnoho draslíku, hořčíku, jódu, vápníku, fosforu, trochu sodíku a železa. Jsou bohaté na riboflavin-B2, další vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vitamin E, C, provitamin A, karoten a niacin i tolik prospěšnou vlákninu.
Fazole obsahují 24-30% kvalitních rostlinných bílkovin. Vysoký obsah aminokyselin, fytosterolů, flavonoidů a glykosidů pomůže i zlepšovat náladu.
Účinky na organismus
- snižuje koncentraci škodlivého LDL cholesterolu
- účinkuje na nemoci srdečního a cévního systému
- omlazují
- regenerují buňky
- preventivním prostředkem proti rakovině
- pomáhá při nemocích jater a ledvin
- působí proti nervozitě a podráždění
- zlepšují soustředění
- dodávají energii
- pomáhají při chorobách močového měchýře a tlustého střeva
- jsou vynikajícím regulátorem inzulínu
Pěstování
Fazol je z luskové zeleniny nejnáročnější na stanoviště. Potřebuje záhřevné, lehčí půdy s dostatkem půdních mikroorganismů a dostatkem dostupných živin. Semena mořené proti nejvýznamnějším škůdcům vyséváme přímo na stanoviště, v první polovině května do hloubky 4–6 cm. Optimální teplota pro klíčení semen je 6–8°C a pro růst během vegetace je vhodná teplota v rozmezí 18–25°C. Je vhodné zalévat v době před tvorbou květů a po jejich opadání. Kultivace půdy a omezování plevelů se provádí jen do kvetení. Sklízet můžeme už zelené lusky nebo později lusky zralé. Zralost poznáme, když zelené nebo žloutnoucí lusky na omak „papírovitě šustí“.